Artikel Steenwijker Courant: Zomertoer Schrijf je Blij

Oud cultuurmakelaar van Steenwijkerland Renée Nieuwenstein uit Zwolle is vorig jaar vanuit Stichting Schrijf je Blij begonnen met het correspondentieproject POST! Om het project verder te promoten gaat ze komende maanden door de hele provincie Overijssel op Zomertour. Steenwijkerland heeft de primeur op 28 juni en 1 juli.

Nieuwenstein werkt bij haar Zomertour samen met buurtwerkers Paula Bierma en Sandra Lampe van Sociaal Werk de Kop. Tijdens een vergadering in de achtertuin van de Buze legt Nieuwenstein haar plannen uit. „Ik ga in allerlei plaatsen in Overijssel zitten en neem een parasol en een paar stoeltjes mee. Ouderen die langskomen mogen een kaart schrijven aan een kennis of vriend, die ik voor hen op de post doe.” De door Nieuwenstein opgerichte stichting Schrijf je Blij betaalt de kaart en de postzegel.

Zonneklep

Bij elke tussenstop van de Zomertour gaat Nieuwenstein bovendien haar correspondentieproject POST! uitleggen. Dit schrijfproject helpt ouderen om te starten met het schrijven van brieven of kaarten. De stichting zoekt voor iedereen die hier aan deelneemt een geschikte penvriend of -vriendin met dezelfde interesses. Zij mogen zelf weten over welke onderwerpen en hoe vaak ze met elkaar gaan corresponderen. Iedereen die zich inschrijft voor het correspondentieproject POST! ontvangt een gratis startset met tien postzegels, briefpapier, enveloppen en een pen. Wie zich tijdens de Zomertour inschrijft krijgt bovendien een zonneklep.

Glimlachjes op je deurmat

Nieuwenstein wil met POST! oudere mensen stimuleren om meer kaarten en brieven te versturen. Dat is volgens haar een goede manier om met elkaar van gedachten te wisselen en eenzaamheid te bestrijden. „Het maakt daarbij niet uit als je met hanenpoten schrijft of de spellingsregels niet meer zo goed kent,” benadrukt buurtwerker Sandra Lampe. Haar eigen moeder doet mee aan het project, net als 21 andere ouderen in Overijssel. „Eerst was ze wat onzeker over de d’s en t’s, maar nu gaat ze helemaal los en schrijft ze vier kantjes vol!” Nieuwenstein noemt die brieven ‘glimlachjes op je deurmat’.

Tussenstops

Nieuwenstein begint de Schrijf je Blij Zomertour op maandag 28 juni in Steenwijk en Tuk. Op donderdag 1 juli bezoekt ze Oldemarkt, Steenwijkerwold, Giethoorn en Vollenhove. Mensen die geen kaartje willen schrijven, maar wel even willen komen buurten, zijn ook welkom. Bij alle tussenstops die Nieuwenstein maakt, zal bovendien een buurtwerker van Sociaal Werk de Kop aanwezig zijn. „Bij ons kunt u terecht voor allerlei vragen over welzijn,” zegt Bierma.

Na Steenwijkerland gaat de Zomertour verder door andere Overijsselse gemeenten, waaronder Dalfsen, Zwolle en Ommen. Meer informatie: Facebook: Stichting Schrijf je Blij en www.schrijfjeblij.com .

Delen met je netwerk?